Rigas Valsts tehnikums

Rīgas Valsts tehnikums

Krāslavas tehnoloģiju un inovāciju centrs

RVT Krāslavas tehnoloğiju un inovāciju centrs studiju programmas "Datorsistēmu tehniķis" 2. kursa audzēkņi profesionālo priekšmetu skolotāja Raivis Gavars vadībā 11.jūnijā devās aizraujošā mācību ekskursijā uz Daugavpils Universitāti. Jauniešiem bija iespēja apmeklēt 6 mūsdienīgas laboratorijas un iepazīties ar DU pasniedzējiem un pētniekiem, gūt ieskatu viņu ikdienas darbā- kā tiek veikts zinātniskais darbs, pētījumi un eksperimenti.

Ekskursijas pirmais pieturas punkts bija Vides un tehnoloģiju katedras informāciju tehnoloģiju (IT) laboratorija,ar tās darbību un iespējām jauniešus iepazīstināja Dabaszinātņu un veselības aprūpes fakultātes (DVAF) lektors, Mg. sc. comp. Andris Vagalis. Tālāk visi devās uz Genomikas un biotehnoloģiju laboratoriju, kur audzēkņi tikās ar Dzīvības zinātņu un tehnoloģiju institūta (DZTI) dabaszinātņu laboranti Aleksandru Mošenoku. Viņa stāstīja par genomikas un biotehnoloģiju jaunākajiem sasniegumiem un to praktisko pielietojumu.

Molekulārās bioloģijas un ģenētikas laboratorijā par molekulārās bioloģijas pētījumiem un ģenētisko analīžu metodēm aizraujoši stāstīja DZTI zinātniskā asistente, Mg. biol. Anna Batjuka.

Parazitoloģijas un histoloģijas laboratorijā, kur audzēkņus sagaidīja DZTI zinātniskā asistente, Dr. biol. Sanita Kecko, audzēkņi iepazinās ar parazitoloģijas un histoloģijas nozīmi zinātnē un praktiskās pētniecības piemēriem.

Ekskursijas laikā studenti apmeklēja arī Lāzertehnoloģiju un metālapstrādes laboratorijas, kuras vadīja DZTI elektronisko iekārtu inženieris, DVAF maģistra studiju programmas "Fizika (tehnoloģiju fizika)" direktors, Mg. phys. Valdis Mizers. Viņš demonstrēja lāzertehnoloģiju un metālapstrādes pielietojumu ar robottehniku. Valdis Mizers iepazīstināja audzēkņus arī ar Inovatīvās mikroskopijas centru, kas izvietots tīrtelpās, kā arī ar hologrammu izstādi. Šī centra apmeklējums sniedza mūsu tehnikuma audzēkņiem unikālu iespēju redzēt mikroskopijas jaunākos sasniegumus un hologrammu tehnoloģijas.

Ekskursijas noslēgumā studenti apmeklēja Organiskās sintēzes un Fluorescentās analīzes laboratorijas, kur par laboratorijas darbu stāstīja DZTI vadošā pētniece, Dr. chem. Jeļena Kirilova. Studenti guva ieskatu par organisko sintēzi un fluorescences analīzi, kā arī to pielietojumu dažādās nozarēs.

Šī ekskursija bija vienreizēja iespēja RVT Krāslavas tehnoloģiju un inovāciju centra audzēkņiem paplašināt savas zināšanas un redzesloku , vienā dienā apmeklēt 6 mūsdienīgas laboratorijas un iepazīties ar DU pasniedzējiem un pētniekiem, gūt ieskatu viņu ikdienas darbā, uzzināt, kā tiek veikts zinātniskais darbs, pētījumi un eksperimenti.

Liels paldies par šo lielisko iespēju un mums veltīto laiku!

#rvtkraslava #RVT #izglitiba